FAQ

Tvätta

Ja, det är det. År 2011, på hösten, relanserade vi vår flytande tvätt.
Vi har gjort om dem så att de tvättar ännu bättre – och det trots 20 % lägre dosering! Nya Grumme flytande tvätt innehåller dessutom effektivare enzymer som på ett naturligt sätt bekämpar fläckar. Påsen med skruvkork och litet handtag är nu huvudförpackning – plastflaskorna är helt borta och det är en stor vinst för miljön på grund av effektivare transporter, minskade utsläpp och mindre avfall.

Nya Grumme flytande tvätt är fritt från konserveringsmedel och har råvaror valda med omsorg om vår natur. Nya Grumme flytande tvätt innehåller inga fosfater, fosfonater eller zeoliter.

Flytande tvättmedel och kulörtvättmedel innehåller inte blekmedel och är därför extra skonsamma mot färger och textilier. Problemet är att blekmedel ibland behövs för att göra tvätten riktigt vit. Då kan du använda ett tvättmedel t ex Grumme pulvertvättmedel för vittvätt. Blekmedel sliter en del på textilierna. Använd det bara när det verkligen behövs.

För fläckar kan du använda vår Fläckborttagningsspray som vunnit bäst i test!

Dosera i en tvättboll som du lägger direkt i maskinen eller dosera direkt i doseringsfacket. Du behöver inte förtvätta.

Dagens tvättmaskiner är energisnåla och förbrukar så lite vatten som möjligt samtidigt som tvättmedlen blir allt mer koncentrerade och därmed svårläsliga. Detta resulterar ibland i att tvättmedel i pulverform inte löser sig helt, utan lämnar rester i både maskinen och textilerna. Använder du flytande tvättmedel slipper du problemet.

Absolut. Grumme Kulörtvätt är helt fri från blekmedel och är därför extra skonsam mot färgerna.

Du kan använda Grumme Blek & Fläckmedel tillsammans med tvättmedel utan blekmedel. För att behålla vitheten räcker det att tillsätta Blek & Fläckmedel vid var tredje tvätt. På så sätt minskar du slitaget på plaggen och tänker samtidigt på miljön.

Ja. Grumme Fintvätt passar utmärkt för såväl handtvätt som 30° och 40° maskintvätt. Var extra försiktig när du tvättar känsliga material som ylle eller siden. Följ alltid tvättråden.

Städa

Innehållet i de båda såporna är identiska. Grunden till färgskillnaden är historisk. I södra Sverige användes förr hampa för tillverkning av såpa. Hampan gjorde såpan grön. I norra Sverige användes däremot animaliska fetter, vilket gjorde såpan gul. Dessa traditioner sitter djupt rotade och många skulle aldrig köpa en såpa av en annan färg än den de är vana vid.

Idag tillverkas Grumme Såpa av renaste tallolja, som ger en naturlig gul färg. För att tillgodose våra kunders önskemål gör vi även en grön såpa genom att tillsätta ett färgämne. Givetvis är färgämnet helt ofarligt och påverkar inte såpans effektivitet.

Vi strävar efter att till så stor grad som möjligt tillverka och köpa in material lokalt. Det används olika typer av återvunnen plast till olika typer av produkter. I Sverige är det brist på HDPE-plast som vi använder till Grumme Såpa-flaskorna. Detta gör att förpackningen till vår såpa i dagsläget är gjord av 75% återvunnen plast. Vi kompenserar genom att använda naturliga ingredienser och producera såpan lokalt, vilket gör att vi inte har lika många och långa transporter som andra aktörer.

Grumme samarbetar även med PantaPå och Håll Sverige Rent för att öka kunskapen kring återvinning och hur viktigt det är att hålla rent. Detta så att våra produkter kan bli ännu mer miljöanpassade genom hela kretsloppet, från produktion till användning och återvinning.

Diska

Nej, den rengörande effekten finns i diskvattnet, inte i skummet. När det slutar skumma behöver du inte fylla på med mer diskmedel.

Du kan ha avlagringar i maskinen. Häll citronsyra (finns att köpa i kryddhyllan) i doseringsfacket och kör en tom maskin i högre temperatur.

Om det var fuktigt i doseringsfacket när du la i tabletten så kan tabletten fastna och då kommer inte vattnet åt att lösa upp tabletten.

Placera tabletten i bestickkorgen och välj ett program utan fördisk.

Innehåll

Nej, alla Grummeprodukter är fria från animaliskt innehåll.