Gör rent med miljömärkta produkter

Såpatips

Såpa är ett fantastiskt universalmedel som gör rent nästan överallt – naturligt och skonsamt. Barnens leksaker, kristallkronan, mässingen och bildäcken blir alla skinande rena med såpa. Här samlar vi olika städtips och hacks med såpa. 

Såpa är någonting som har tillhört svensk städtradition under väldigt lång tid. Grumme började exempelvis som ett såpsjuderi år 1882 och Grumme såpa har sedan dess varit ett måste i mångas städskåp.

Badrum
 1. Gör din egen toalettrengöringsspray genom att blanda 5 ml såpa och 5 dl vatten i en flaska med spraymunstycke. En flaska såpa räcker till 150(!) sprayflaskor.
 2. Om toalettstolen inte har för mycket kalkavlagringar gör du enkelt och effektivt rent med såpa både på ut- och insidan. Använd även toalettborsten till insidan!
 3. Lite såpa på en skursvamp tar enkelt och effektivt bort smuts och beläggningar i handfatet. Skura och skölj sedan med vatten.
 4. Väggarna i badrummet blir skinande rena med såpa, skonsam mot kakelfogar men tuff mot smuts. Spraya såpalösning och torka av.
 5. Om duschen inte har för mycket kalkavlagringar kan du använda såpa på en skursvamp för att enkelt och miljövänligt ta bort smuts och beläggningar på väggar och duschkran. Skura och skölj sedan med vatten.
 6. Ta lite såpa på en skursvamp och skrubba badkaret för att få bort smuts och beläggningar. Skölj av med duschslangen.
 7. Plast, linoleum och klinkers rengör du med såpa och vatten. Blanda 5 kapsyler såpa med 10 liter vatten och skura/våttorka. Glöm inte att torka torrt för att undvika halka.
Barnens rum
 1. Smuts och fingeravtryck på målade ytor tas enkelt bort med lite såpa direkt på en trasa eller med såpalösning i sprayflaska.
 2. Tvätta barnens leksaker med en fuktig trasa med lite såpa på. Fungerar fint även på målade leksaker och träleksaker.
 3. Studsmattan kan behöva fräschas upp när du plockar fram den efter vintern, eller innan du ska ställa undan den efter sommaren. Skura med 25 ml såpa i 10 l vatten och låt torka innan någon hoppar.
 4. Barnpoolen rengörs med koncentrerad såpa och en skurborste. Såpvattnet kan sedan hällas ut på gräsmattan utan att skada naturen.
 5. Uppblåsbara leksaker blir som nya om de torkas av med lite såpvatten på en trasa.
 6. Rengör barnvagnen med såpa! Underredet kan torkas eller skrubbas med såpvatten. Om textilierna tål vatten så kan man skrubba med skursvamp på tyget. Är vagnen gjord av känsligare textilier, till exempel skinn, så kan man använda en urvriden trasa med såpvatten för att torka rent. Såpa torkar inte ut skinn.
 7. Har barnen satt färg på möblerna? Outspädd såpa tar bort de flesta färgfläckar. Torka av med lite vatten efteråt.
 8. Cykeln rengörs med såpa genom att använda en svamp och såpvatten.
 9. Gör egna såpbubblor! Blanda 4 dl vatten, 1 dl diskmedel, 1 msk såpa, 2 msk glycerol (finns på apoteket) eller 1 krm bakpulver. Spring ut och blås på!
Bilen
 1. Din bil blir glänsande ren både på utsidan och på insidan med såpa. Dessutom doftar den härligt.
 2. Gnid in däckens sidor med såpa och de blir som nya.
Båten
 1. Båten rengörs effektivt på in- och utsidan med såpa. Det är extra viktigt med ett miljövänligt rengöringsmedel när smutsvattnet hamnar direkt i sjön.
 2. Kajaken och kanoten blir rena med såpa. Använd såpa på en fuktig trasa och torka av alla ytor.
 3. Ligger du i hamn och fendrarna eller förtöjningen stör med sitt gnisslande på natten? Smörj in fendrarna eller förtöjningen med lite såpa så blir sömnen kanske bättre.
 4. Brukar du lägga i dina mindre båtar med stockar under så blir det enklare om man häller lite såpa på stockarna.
Golv
 1. När du behandlar ett nytt trägolv med såpa ska du använda Gulsåpa eller Citronsåpa. Dosera 2 dl såpa till 1 liter vatten. Låt blandningen suga in. Torka bort eventuellt överskott.
 2. Oljade golv skyddas effektivt mot uttorkning med såpa. Dosera 1 kapsyl (10 ml) till 1 liter vatten. Oljebehandla golvet på nytt när det börjar bli torrt.
 3. Fukttorka parkett och lackade trägolv med såpvatten och ordentligt urvriden trasa. Dosera 1/2 kapsyl (5 ml) såpa till 1 liter vatten. Tänk på att inte överdosera.
 4. Linoleumgolv och laminatgolv fukttorkas med såpvatten. Dosera 1/2 kapsyl (5 ml) såpa till 1 liter vatten.
 5. Plastgolv fukttorkas med såpa. Dosera 1 kapsyl (10 ml) till 1 liter vatten. Eftertorka med rent vatten. Och torka torrt så att ingen halkar.
 6. Textila golv bör dammsugas minst en gång i veckan och tvättas en gång per år. Vissa fläckar kan du behandla med Gulsåpa eller Citronsåpa. Kontakta en fackman när det är dags för mattvätt.
 7. Oglaserad klinker kan du fukttorka med såpa. Dosera 1 kapsyl (10 ml) till 1 liter vatten. Eftertorka med rent vatten, så att det inte blir halt. Såpan löser inte upp fogarna.
 8. Sjösten rengörs med Gulsåpa eller Citronsåpa. Dosera 1 kapsyl (10 ml) till 1 liter vatten. Såpan löser inte upp vare sig fogarna eller den porösa sjöstenen.
Kök
 1. Har något bränt fast i kastrullen? Koka upp vatten med såpa och låt stå en stund med lock. Skölj ur och diska som vanligt.
 2. En ugn som fått matspill i sig rengörs genom att gnidas in med koncentrerad såpa. Värm sedan ugnen till 100 grader och stäng av den. Låt svalna och torka ur med en fuktig trasa.
 3. Diskbänk och diskho blir skinande ren med såpa. Rengör enkelt med lite koncentrerad såpa på en skursvamp.
 4. Om du rengör matbordet med såpa behöver du inte vara orolig över vad barnen får i sig om de äter mat som hamnat bredvid tallriken.
 5. På en smutsig spishäll kan du använda såpalösning eller ta såpa på en fuktig trasa och gnida in. Låt verka ungefär en minut innan du torkar av.
 6. I köket kan det lätt bildas ett dammigt och fett lager ovanpå fläkt och skåp. Ta lite såpa på en fuktig skursvamp, gnid in och låt verka några minuter innan du enkelt torkar bort smutsen.
 7. När du ska konservera något kan du rengöra glasburkarna med såpa innan. Då håller sig konserverna längre.
Skor och smycken m.m
 1. Smörj in smutsiga gummistövlar med såpa och låt verka en stund. Tvätta sedan med en svamp under rinnande vatten.
 2. Springskorna rengörs enkelt med såpa om du varit ute i lera. Skrubba med såpa på en skurborste och skölj med vatten.
 3. Guld- och silversmycken kan rengöras med outspädd såpa på en tandborste. Skölj med vatten och torka med mjuk trasa.
 4. Droppa lite såpa på dina glasögon och skölj dem under rinnande vatten. Gnugga med en fuktad trasa och efterpolera med en torr mjuk trasa.
Vardagsrum
 1. Att rengöra kristallkronan kan vara en tuff uppgift, men med en trasa såpavatten och en gnutta tålamod får du ett skinande resultat.
 2. Koppar får snabbt tillbaka sin djupa lyster med såpa.
 3. Bokhyllor, stolar och soffbord rengörs enkelt med en trasa som fuktats med såpavatten.
Utomhus
 1. Golfklubborna blir enkelt rena med såpa. Dessutom ger såpan ett bättre grepp på handtaget.
 2. Trätrall på balkongen eller altanen skrubbar du snabbt rena med såpa. Blanda 1 dl såpa med 10 liter vatten och skura.
 3. Grillen blir ren med såpa! Smörj in gallret och grillens insidor med koncentrerad såpa. Vänta en stund och skrapa rent med en borste. Skölj med vatten och torka.
 4. Ta bort sommarens fläckar på utemöblerna med såpa, vatten och en skurborste.
 5. Trappstegen på utetrappan blir som nya med såpa. Tänk bara på att torka torrt, så att ingen halkar.
 6. Hårda och intorkade målarpenslar blir snabbt mjuka i en behållare med såpa.
 7. Om ytterdörrar kärvar mot tröskeln kan du stryka på ett tunt lager såpa under dörren, så minskar motståndet.
 8. Använd såpa för att rengöra blomkrukor. Krukorna blir rena snabbt och blommorna som man sedan planterar tar inte skada.
Lådor och dörrar
 1. Kärvande lådor? Stryk på ett lager såpa så glider de lättare.
 2. Gnisslande dörrar? Smörj gångjärnen med lite såpa så tystnar de direkt.