Gör rent med miljömärkta produkter

7 tips för att tvätta kläder mer effektivt

Det är mycket man ska hålla reda på när man ska tvätta. Tvättsymboler, färger, material, temperaturer. Den där tvätthögen kan ibland kännas högre än Mount Everest. Men när vi tar hand om våra kläder på rätt sätt kommer de att hålla längre vilket är bra både för dig och miljön. Här kommer 7 tips från Grumme så att du kan tvätta kläder mer effektivt så att de håller sig fina längre. 

1. Tvätta inte kläder för ofta

Ett sätt att bokstavligen ge ett längre liv åt sina kläder är att tvätta dem mindre. Många plagg skulle kunna vädras mellan tvättarna. Jeans är ett sådant plagg där man bevarar både färg och form genom att tvätta dem väldigt sällan. Stickade plagg brukar också utan problem kunna vädras en extra gång innan det slängs in i tvättmaskinen.

Försök att hänga ut byxor och tröjor efter användning och tvätta bara när de är smutsiga. Fokusera på att ta bort enstaka fläckar istället för att tvätta hela plagget i tvättmaskin.  Här är tips på hur du får bort de vanligaste fläckarna.

2. Sortera tvätten i förväg

Ett annat tips för att tvätta kläder mer effektivt är att ha en färdigsorterad tvätt redan innan man tagit sig till tvättstugan sparar otroligt mycket tid. Därför kan det vara bra att investera i 2 tvättkorgar, en för vittvätt och en för kulörtvätt. Skaffa även tvättpåsar till ömtåliga plagg eller sånt som behöver tvättas separat, exempelvis BH:ar, fintvätt eller syntet.

3. Läs tvättråd och förbered det som ska tvättas

Ett annat sätt att både spara tid och ge längre liv åt sina kläder är att förbereda kläderna som ska tvättas. Läs tvättråden så att du tvättar på rätt sätt. Vänd jeans, mörka plagg och t-shirts med tryck ut och in. Knäpp upp knappar, töm fickor och dra upp dragkedjor för att inte slita ut kläderna i onödan.

Har du extra fläckiga kläder kan det vara bra att förbehandla plagget med en fläckborttagning. Grumme Fläckspray är en miljömärkt fläckborttagning som effektivt tar bort fläckar. Den har vunnit bäst i test och effektiv i att ta bort olika sorters fläckar som enzymfläckar, fettfläckar och blekbara fläckar.

4. Lagom är bäst – även i tvättmaskinen

För att maxa tvättmedlets effekt och att kläderna ska bli så rena som möjligt är det viktigt att inte överfylla tvättmaskinen. Är din tvättmaskin fullproppad kan maskinen inte skölja ordentligt och det kan finnas kvar rester av tvättmedel kvar på kläder och tyg. Så fyll maskinen lagom mycket när du tvättar.

5. Dosera rätt & använd anpassat tvättmedel

3 faktorer avgör hur mycket tvättmedel du behöver: hur mycket tvätt det är i maskinen, hur smutsig tvätten är och hur hårt vattnet är där du bor. Grumme har en doseringsguide på baksidan av våra tvättmedel för att hjälpa dig. Tänk också på att tvätten inte blir renare ju mer tvättmedel du använder. För mycket tvättmedel kan slita på kläderna och belastar sjöar och hav.

Det är också viktigt att använda ett tvättmedel som är anpassat till tvätten. Använd vittvättmedel till vita kläder, kulörtvättmedel till färgade plagg och använd fintvätt till material som silke och ylle. Många tvättmedel innehåller enzymer som löser upp fläckar. Dessa enzymer kan dock lösa upp fibrerna i silke och ylle. Därför behöver dessa material ett specialanpassat tvättmedel.

Har du känslig hud, allergi eller en nyfödd i familjen kan det vara bra att välja parfymfritt tvättmedel. Grumme Parfymfri kulörtvättmedel är godkänt av Astma- och allergiförbundet.

6. Tvätta i lägre temperaturer

Du sparar mycket energi genom att tvätta kläder i låga temperaturer. Sanningen är att många plagg blir rena i 30 grader och många av Grumme tvättmedel är effektiva redan vid 30 grader. Underkläder, handdukar och sängkläder bör dock tvättas i 60 grader. Vissa fläckar, exempelvis fettfläckar, går också lättare bort när vattnet är varmare.

7. Töm tvättmaskinen direkt efter du tvättat kläder

Lämna inte tvättade kläder och tyg i tvättmaskinen. De blir snabbt skrynkliga och kan börja lukta illa. Häng upp eller tumla dem så snart som tvättprogrammet är färdigt.

Andra produkter från Grumme