Gör rent med miljömärkta produkter

Så ska du tvätta sängkläder

Många frågor dyker upp när det kommer till sängkläder. Vilket tvättmedel ska man använda, vilken tvätttemperatur ska man välja och hur ofta ska man tvätta sina sängkläder? Vi går igenom allt kring hur du tvättar sängkläder.  

Person som byter sängkläder och kuddfodral

En god natts sömn gör mycket för vårt välmående. Sömn hjälper kroppen att upprätthålla sitt immunsystem, ger hjärnan värdefull vila och gör oss piggare. Eftersom att vi spenderar ca en tredjedel av våra liv i sängen – så behöver vi göra vårt bästa för att ta hand om den.  

Även om det kan vara jobbigt att ta av sig sängkläderna, tvätta dem och bädda sängen igen, så finns det få saker som slår en krispigt nybäddad säng med nytvättade sängkläder.  

Att tvätta sängkläder är dessutom nödvändigt för att få bort kvalster och bakterier. Så hur tvättar man sängkläder bäst? Och hur ofta ska man tvätta?  

Du bär förmodligen inte samma kläder vecka efter vecka utan att tvätta dem, så varför skulle du sova i samma lakan så länge? Hur ofta man ska tvätta sängkläder beror på flera faktorer. Sover du i pyjamas eller inte? Svettas du mycket under natten? Har du allergi mot exempelvis kvalster?  

I allmänhet bör sängkläder bytas senast var 14:e dag, gärna oftare, så att det inte samlas för mycket sängkvalster i sängkläderna. Under de varmaste månaderna på året kan det finnas behov av att byta oftare än på vintern. Kom ihåg att vädring av täcken och kuddar i minusgrader dödar kvalster, så det kan du göra om du inte byter sängkläder varje vecka. 

Ett tips är att tvätta sängkläderna innan du använder dom förstå gången. Detta för att ta bort rester från efterbehandling av textilier. För oanvända sängkläder så behöver du inte tvätta i höga temperaturer. Grumme tvättmedel är effektivt redan från 30 grader. Att tvätta i låga temperaturer sparar dessutom på elförbrukningen.  

Det rekommenderas att tvätta sängkläder i 60 grader, men det är inte alltid nödvändigt. Byter du sängkläder ofta kan det räcka med att tvätta i 40 °C – vilket också kommer att bevara både färgerna och kvaliteten på sängkläderna. 

Vilket tvättmedel som lämpar sig bäst för sängkläder beror på färg och material. De flesta sängkläder kan tvättas med vanligt kulörtvättmedel eller vittvättmedel – beroende på vilken färg det är på sängkläderna. För många är doft också viktigt.  

Grumme tvättmedel är skonsamt och effektivt, och innehåller noggrant utvalda ingredienser som effektivt rengör sängkläder. Tvättmedlen kommer i härliga svenska naturdofter, men det finns såklart också parfymfria tvättmedel för den som är känslig mot dofter.  

PS. Kom ihåg att dosera rätt. Överdosering av tvättmedel betyder inte att sängkläderna blir renare. Och överkonsumtion av tvättmedel är varken bra för dig eller vår miljö. 

För att bevara sängklädernas fibrer och elasticitet (och för att spara el) rekommenderas lufttorkning. Men du kan också torka dina sängkläder i en torktumlare med låg temperatur och kort program. 

Ett knep för att undvika rynkor i lakan och påslakan, utan att ta fram strykjärnet, är att ta tag i hörnen och sträcka ut sängkläderna. Detta gör du innan det har blivit helt torrt. Vik sängkläderna på mitten och sträck ut igen. Låt dom sedan ligga på torkställningen tills dom är helt torra. 

  • Tvätta sängkläder ut och in 
  • Välj gärna ett skonsamt tvättprogram 
  • Undvik att tvätta sängkläder tillsammans med andra grövre tyger, exempelvis handdukar. Detta för att minimera slitage på tyget.   
  • Om du är allergisk mot husdammkvalster bör du alltid tvätta sängkläder i minst 60 °C 

Andra produkter från Grumme