Gör rent med miljömärkta produkter

Så tvättar du jeans

Att tvätta eller att icke tvätta…jeans. Hur ofta man ska tvätta jeans, och huruvida man bör tvätta denim överhuvudtaget har länge varit en het debatt. Det finns många olika åsikter i detta ämne. Frågar du Levi’s VD Chip Bergh hur man tvättar sina jeans skulle svaret vara enkelt: You don’t. Andra tycker no-wash-livet är lite för ofräscht.

Grumme tar ej sida i debatten men det kan vara ett bra val för både dina jeans och miljön att i alla fall tvätta dem ganska sällan. Här kommer våra bästa tips för hur du bäst tar hand om denim och hur ofta man ska tvätta jeans – så tvättar du jeans!

Varifrån kommer rådet att aldrig tvätta jeans?

Rådet att aldrig tvätta sina jeans brukar ofta gälla väldigt mörk eller svart denim, så kallad ’raw denim’. Där är tanken att denim slits till perfektion av dig som är bäraren. Maskintvätt gör istället att jeansen tappar färg, form och åldras i förtid. Många jeanstillverkare rekommenderar att man tvättar jeans sällan, vilket i praktiken är några gånger per år.

Så tvättar du jeans. På bilden ligger jeans i olika färger i en hög.

Hur ofta ska man tvätta jeans?

Hur ofta eller sällan man ska tvätta sina jeans är en smakfråga. Att tillverka jeans är rätt kostsamt för miljön. Det går åt mycket vatten vid tillverkning och processen att odla bomullen som jeansen tillverkas av är både vatten- och kemikalieintensivt. Vidare så gör maskintvätt att jeansen åldras i förtid. Så du bör inte tvätta dina jeans i onödan.

En rimlig rekommendation är att tvätta jeans 1 gång i månaden/varannan månad eller några gånger per år. Detta påverkas såklart av många faktorer, exempelvis hur mycket du använder dina jeans och hur smutsiga jeansen är. Är det en mörkare denim som verkligen sitter som en smäck vill du kanske inte tvätta dem så ofta.

Så tvättar du jeans

Har du bestämt dig att det är dags att tvätta dina jeans finns det några saker att tänka på.

  • Tvätta jeans i 30 grader. För att jeansen ska tappa så lite färg som möjligt ska du välja ett skonsamt tvättprogram och tvätta i 30 grader. Vissa ’raw denim’ jeans kan också må bra av att handtvättas.
  • När du ska tvätta denim, vänd jeansen ut och in, dra upp gylfen och töm alla fickor. Att tvätta jeans ut och in hjälper till att bevara färgen. När jeansen är nya bör de tvättas separat för att undvika missfärgning av andra plagg.
  • Använd ett kulörtvättmedel. Även detta hjälper till att bevara färgen bättre. Grumme har många kulörtvättmedel i svenska naturdofter att välja mellan när du ska tvätta denim.
  • Torka denim på tvättlina, tvättställning eller i torkskåp. Att torktumla jeans sliter på tyget. Vrid inte heller ur jeansen efter tvätt då detta kan påverka formen.

Vad kan man göra istället för att tvätta denim?

Om man nu vill tvätta jeansen sällan eller aldrig, hur kan man hålla denim fräscht?

Jeans är ett perfekt plagg att hänga upp och vädra efter användning. Detta då denim är tillverkat av bomullstyg, och bomullstyg andas. Du kan också fläckbehandla jeans för att på så sätt minska antalet tvättar men fortfarande hålla dem fräscha. Du kan exempelvis använda Grumme Fläckborttagning för att ta bort fläckar. Det finns också en mängd husmorstips, som att gnida in fläckar med lite såpa, diskmedel, eller ta lite tvättmedel på en tandborste och skrubba. Här kan du läsa vår guide till fläckborttagning.

Andra produkter från Grumme