Gör rent med miljömärkta produkter

Ta bort noppor från kläder 

Har du upplevt att plagg ser superfina ut i butiken, men efter ett par tvättar är de fulla av noppor? Då är det kanske inte lika lockande att sätta på sig just det klädesplagget. Men det finns många smarta sätt att ta bort noppor från kläder – här kommer några! 

Har du kläder som bara hänger i garderoben för att de ser utslitna ut pga noppor? Noppor är när korta textilfibrer och överskottsfibrer i tyget gnids, nöts och utsätts för friktion och samlas på tygets yta. Att kläder blir noppriga brukar ha att göra med materialet. Plagg i akryl nopprar sig lätt. Kläder gjort av syntet eller blandmaterial får lättare noppor än de som är gjorda av enbart naturmaterial.  

Så tar du bort noppor från kläder och ulltröjor.

Hur får man bort noppor och ludd från kläder och möbler? Försök inte att dra bort nopporna. Det finns flera saker du kan göra för att ta bort noppor från kläder. Här är några olika alternativ: 

Noppkam / Ullkam: En noppkam / ullkam kan användas för att ta bort ludd från stickade plagg, andra textilier och möbler. Kammen består av en metalldel med små täta spikar som tar bort nubbarna när du drar den över tyget.  

Rakhyvel: Att använda en rakhyvel för att ta bort noppor från kläder är effektivt, men det är viktigt att vara försiktig. Att använda rakhyvel på noppor kan göra mer skada än nytta om man inte är försiktig. Lägg plagget helt plant och dra åt tyget innan du försiktigt drar med rakhyveln över det. Raka försiktigt medhårs med korta drag. 

Sax: Vissa väljer också att använda sax för att ta bort noppor från kläder. Vi rekommenderar dock att du undviker detta på löst stickade plagg. Du bör också välja en liten och vass sax – och se till att ta din tid! Du kan ta bort noppor på samma sätt som med en rakhyvel.  

Vanlig kam: Du kan kamma över ytan med en vanlig kam för enkel borttagning. Se till att vara noga med att inte peta in kammen i plagget, utan bara lätt på ytan. 

Elektrisk noppborttagare: Du kan också ta bort noppror med hjälp av en noppborttagare. Den tar bort ludd och noppor effektivt och skonsamt – kom bara ihåg att inte trycka för hårt mot plagget så att du skadar det. 

Om du inte vill ha noppor så är det bäst att undvika att köpa kläder som lätt blir noppriga. Enkelt eller hur? Verkligheten funkar inte riktigt så. Så hur kan man veta om plagget kommer att noppra och vilka plagg som nopprar mest? 

Svaret hittar du på informationslappen på plagget. Om plagget är tillverkat av syntetiska material eller blandningar av både naturliga och syntetiska material, så kan du förvänta dig att kläderna kommer att bli noppriga.  

För att förhindra noppor på kläder är det viktigaste att följa tvättråden för plagget. Vädra hellre kläderna än att torktumla. När det gäller ull rekommenderas att tvätta ullplagget före första användningen för att ta bort ytfibrer innan de hinner fransa. Tänk också på att ull alltid ska tvättas med ull. Använd också tvättmedel som lämpar sig för ull, som Grumme Fintvättmedel och Grumme Handtvättmedel

Du kan också fundera på vilken typ av textilier som du använder tillsammans i en outfit och vilka plagg som gnuggar mot varandra. Har du till exempel på dig en jacka med foder i syntet ihop med en tröja i ylle så kan det lätt uppstå noppor på ylletröjan.  

Även om det är relativt enkelt att ta bort noppor så vore det ju ännu bättre om vi kunde undvika dom helt – eller hur? Här kommer några tips för hur du kan tvätta ull, så att favorittröjan förblir lika fin efter många år.  

  • Tvätta före första användning: Tvätta alltid ullplagget före första användningen för att ta bort ytfibrer innan de har en chans att fransas. 
  • Tvätta ull med ull: Ull ska alltid tvättas med ull för att undvika att andra textilier skapar friktion under tvätten och bidrar till noppor på plagget. 
  • Välj rätt tvättmedel för ullplagg: Grumme Fintvättmedel och Grumme Handtvättmedel är tvättmedel som innehåller noggrant utvalda ingredienser och är speciellt anpassade för ömtåliga textilier såsom ull.  
  • Använd alltid ett skonsamt tvättprogram – antingen ullprogram eller handtvätt. 

Andra produkter från Grumme