Gör rent med miljömärkta produkter

Tips för att göra rent ugnen

Många matklassiker tillagas i ugn. Janssons frestelse, lasagne, olika gratänger och pajer. Det är alltså inte så konstigt att ugnen blir smutsig ibland. Så hur gör man rent sin ugn på bästa sätt? Går det att göra rent ugnen med miljömärkta produkter?

En ganska vanlig uppfattning inom städning är att ju mer en produkt luktar som kemikalier, desto mer effektiv är den, speciellt när det kommer till rengöring av ugnen. Där tycker vi på Grumme annorlunda. Vi vet att går att städa på ett sätt som är lite skonsammare mot vår miljö. Här kommer våra bästa tips för att göra rent ugnen…på ett miljömärkt sätt!

Varför behöver vi städa ugnen?

Hur många gånger brukar du ta en titt i ugnen? Vissa av oss har nog tänkt tanken ’om man inte ser det så existerar det inte’ när det kommer till rengöring av ugn. Det är dock viktigt att städa sin ugn då och då, både av hygienskäl och säkerhetsskäl.

När du rengör ugnen ofta slipper du grovjobbet och städningen går snabbt och enkelt. Ett tips är att skapa en rutin för det – att exempelvis städa ugnen varannan månad eller 4 gånger under ett år, kanske varje gång årstiderna skiftar?

En kvinna och dotter som står ovh väntar på att ta ut mat ur ugnen innan de kan göra rent ugnen.

Tips för att göra rent ugnen

Ett enkelt sätt att göra rent sin ugn är att använda Grumme såpa och vatten. Detta tips kommer från Marléne Eriksson och Grumme Dokusåpa.

  1. Blanda Grumme såpa och vatten i en sprayflaska. Blanda 2 delar såpa och 1 del vatten.
  2. Sätt på ugnen på 100 grader. Spraya såpblandningen på insidan av ugnen.
  3. Stäng sedan ugnsluckan och låt verka i 10–15 minuter. Stäng av ugnen. När ugnen har svalnat kan du torka ur ugnen med en trasa eller svamp.

Så gör du rent en riktigt smutsig ugn

Har du en riktigt smutsig ugn kan du behöva ta fram en annan städhjälte – bikarbonat. Blanda då bikarbonat eller bakpulver med varmt vatten så att det blir som en smet. Smeta sedan på det på insidan av ugnen. Häll därefter ättika eller vitvinsvinäger i en sprayflaska och spraya på insidan av ugnen. Nu kommer det bubbla och fräsa! Låt blandningen verka. När blandningen har torkat kan du torka ur ugnen med en trasa eller svamp. Använd gärna städhandskar när du gör rent din ugn. 

Så gör du rent ugnsgaller med såpa

Du kan även använda såpa för att göra rent ugnsgaller. Har du en stor diskho kan du blötlägga gallret i diskhon med såpa. Låt det verka i en halvtimme och diska därefter gallret.

Du kan också ta hjälp av ugnen när du ska rengöra ugnsgallret.

  1. Ställ en djup ugnsplåt i ugnen.
  2. Lägg i gallret i ugnsplåten och fyll på med vatten så att gallret täcks.
  3. Häll därefter i lite såpa och sätt ugnen på 100 grader.
  4. Låt verka i 30 minuter.
  5. Ta därefter ut gallret från ugnen, låt det svalna och diska av.

Recept på Grumme städspray för att göra rent ugnen:

Här är ett recept på en enkel städspray för att göra rent ugnen.

  • 2 dl såpa och 1 dl vatten (tänk 2 delar såpa och en del vatten).
  • Blanda i en sprayflaska. 

Grumme har Grönsåpa, Gulsåpa och Citronsåpa i vårt sortiment.

Andra produkter från Grumme