Gör rent med miljömärkta produkter

Tips för att tvätta ull

Vi har nog alla hört eller sett skräckhistorier om att tvätta ull, där en ulltröja för en vuxen efter tvätten blev en perfekt bebiströja. Här får du en inblick i hur du kan tvätta ull, så att den där snygga ulltröjan håller sig fin riktigt länge!

Tips från Grumme för att tvätta ull. En hög med tröjor i ull i beige färg.

Tvätta ull i tvättmaskin

Det bästa tipset för hur man ska tvätta ull är att först titta på tvättråden. På insidan av yllekläder finns ofta en lapp där det står hur man ska tvätta och torka ull. Nu är det många som stickar i merinoull eller liknande, så här kommer lite tvättråd!

De flesta kläder i ull går att tvätta i tvättmaskin. Nyckeln är att välja ett skonsamt program och tvätta i låg temperatur. Många maskiner har ett specifikt ullprogram eller handtvättprogram, och 30 grader brukar vara en lagom temperatur.

Du kan även handtvätta ull. Där är vårt tips att inte använda alltför hett vatten då ull krymper när det är stora temperatursvängningar.

Använd tvättmedel för ull

Vanliga tvättmedel brukar innehålla enzymer. Det är enzymer som löser upp fläckar på kläderna. Dessa enzymer kan dock också lösa upp fibrerna i ull. Därför är det bra att välja ett tvättmedel utan enzymer. Grumme Fintvätt är ett flytande tvättmedel som inte innehåller enzymer. Det passar perfekt till ull och hjälper plaggen att behålla färg och form.

Så handtvättar du ull

Som sagt går de flesta yllekläder att tvätta i tvättmaskinen. Om du vill tvätta för hand finns det några tips som kan hjälpa dig på traven.

  • Börja med att hälla upp ljummet vatten i en balja eller handfat.
  • Häll i en lite flytande tvättmedel (ex. Grumme Fintvätt) och dosera enligt anvisningarna på förpackningen.
  • Rör runt plagget så att vatten tränger in i tyget.
  • Låt ullplagget ligga i vattnet i ca 10 minuter.
  • Krama ur vattnet försiktigt. Vrid inte ullkläder då det kan förstöra formen.
  • Fyll på baljan eller handfatet med rent kallt eller ljummet vatten. Krama försiktigt ur vattnet och upprepa tills att vattnet är helt fritt från tvättmedel.
  • Torka liggandes på en handduk.

Tvätta ull sällan & vädra ofta

Ull är ett naturmaterial som till stor grad renar sig själv. Därför behöver man inte tvätta ull särskilt ofta. Det brukar faktiskt räcka att tvätta ullkläder några gånger per år. Detta beror såklart på hur ofta man använder ulltröjan eller hur smutsig den är, men försök att vädra istället ull mellan användningarna istället för att tvätta tröjan efter varje användning.

Vissa ullkläder behöver såklart tvättas lite oftare. Exempelvis underställ i merinoull.

Torka ull på rätt sätt

Ull behöver torkas på ett annorlunda sätt än många andra kläder för att behålla sin form. Det bästa är att torka ullkläder plant på en torr handduk.

Hänger du upp ulltröjan eller använder klädnypor så är det stor risk att plagget kommer mista sin passform. Undvik också torktumlare för då kan vi nästan garantera att plagget kommer att krympa.

Här kan du hitta fler tvättips från Grumme

Andra produkter från Grumme