Gör rent med miljömärkta produkter

Tips för att tvätta underkläder

Underkläder är nog våra mest använda plagg i garderoben. Det kan dock vara svårt att veta hur man ska tvätta sina underkläder. Här kommer Grummes bästa tips för att tvätta underkläder.

Tvätta underkläder med Grumme. 3 par trosor som hänger på en tvättlina.

Titta på tvättråden

Det som kan göra det krångligt att tvätta underkläder är att det finns många olika typer av underkläder i många olika material. Därför kan det vara bra att först titta på tvättråden och tvättsymbolerna som finns på en lapp på insidan av plagget. Här kan du se hur du ska tvätta underkläder, vilken temperatur som är lämplig och hur de ska torkas.

Sortera efter färg och material

Med hjälp av tvättråden kan du sedan sortera dina underkläder efter material och färg för att undvika missfärgningar och förlänga livet på dina plagg. Tvätta ljust med ljust, mörkt med mörkt, bomull med bomull etc.

Använd en tvättpåse

För underkläder som BH:ar eller trosor i ömtåligt material kan det vara bra att tvätta med hjälp av en tvättpåse i nylon. En tvättpåse skyddar dessa plagg från att fastna i varandra eller i tvättmaskinen. Detta gör att dina underkläder kommer att hålla längre.  

Förbehandla fläckar innan du ska tvätta underkläder

Är underkläderna fläckiga kan det vara bra att förbehandla fläckarna innan de tvättas i maskin. Grumme fläckborttagning är en fläckspray som kan användas både på vita och kulörta plagg. Då sprayar du lite Grumme fläckspray på fläcken, gnugga och låt verka en stund. Sedan tvättar du plagget som vanligt i tvättmaskinen. Grumme Fläckborttagning är effektiv mot en mängd olika sorters fläckar.

Välj tvättprogram, grader och tvättmedel

En vanlig fråga är vilka grader man ska tvätta underkläder i? Här finns det lite olika åsikter. En vanlig åsikt förr var att underkläder och strumpor bör tvättas i 60 grader. Numera är tvättmedel mer effektiva och man kan tvätta underkläder i lägre temperaturer. Vårt tips är att följa tvättinstruktionerna som står på en lapp i plagget, där brukar 40 grader vara det vanligaste tvättrådet. Underkläder i silke, BH:ar och annat i ömtåligare material kan tvättas i handtvättsprogram i 30 grader eller 40 grader. Grumme flytande tvättmedel är effektivt redan vid 30 grader.

Vilket tvättmedel du bör använda beror på olika faktorer. Underkläder i siden och annat ömtåligt material kan tvättas med ett fintvättmedel, exempelvis Grumme Fintvättmedel. Har du känslig hud eller vill undvika parfym har Grumme också parfymfria tvättmedel som rekommenderas av Astma- och allergiförbundet.

Tvätta underkläder för hand

Vissa underkläder kanske är så pass ömtåliga att du inte vill tvätta dem i tvättmaskinen. Då kan du enkelt tvätta dem för hand i ett handfat eller en balja.

  1. Fyll handfatet eller en balja med vatten. Följ tvättråden i plagget för rätt vattentemperatur.
  2. Blanda i flytande tvättmedel i vattnet innan du lägger i plagget.
  3. Gnugga tvätten ren. När du tvättar ömtåliga plagg i siden eller ull bör du krama plagget försiktigt i tvättvattnet.
  4. Skölj noga i rent vatten tills att sköljvattnet är helt klart.

Andra produkter från Grumme