Gör rent med miljömärkta produkter

Vårstäda ditt hem – Marléne Erikssons bästa tips

Vårstäda ditt hem med Grumme och Marléne Eriksson! När vinter växlar till vår kan det vara skönt att välkomna våren med en storstädning, eller klassisk vårstädning som det också brukar kallas. Här ger städexperten Marléne Eriksson en checklista med allt du behöver tänka på när du ska vårstäda ditt hem. Ett hem mår bra av att storstädas ca 2 gånger per år. En effektiv storstädning innebär också att du endast behöver städa lite men ofta för att hålla rent.

Vårstäda ditt hem med en checklista från Marlene Eriksson och Grumme

Dammtorka

Nu när solen tittar fram dyker dammet som gömmer sig i olika vrån upp så det gäller att dammtorka alla ytor ordentligt. Ett tips är att börja uppifrån och ned. Glöm inte persienner och lampor.

Piska mattorna

Om du har möjlighet, piska dina mattor (ej orientaliska mattor). Har du inte möjlighet, se då till att i stället dammsuga mattorna ordentligt.

Städa soffan

Ta bort alla soffkuddar och dammsug under kuddarna. Troligen göms det en hel del smulor från fredagsmyset här under – så var noggrann!

Skura badrummet ordentligt

En vårstädning innebär ofta att du städar det som du kanske inte städar eller rengör i vanliga fall. Kanske är det dags att tvätta duschdraperiet, när gjordes det senast? Duschdraperier brukar ofta kunna tvättas i tvättmaskinen.

Tips! Gör din egen rengöringsspray med Grumme såpa för en naturlig och effektiv rengöring av badrummet. Blanda 1 tsk såpa med 5 dl vatten och spraya på!

Rensa garderoben

När årstiderna växlar är det ett utmärkt tillfälle att rensa i garderoben. Byt ut alla vinterkläder mot vår- och sommarkläder. Skänk bort de kläder du inte längre vill ha eller sälj på loppis för en extra slant.

Tips! Ska du skänka bort kläder, se till att de är rena och hela. Grumme tvättmedel är perfekt för att tvätta dina kläder med omtanke innan du skänker bort dem.

Putsa alla fönster

Ingen vårstädning utan rengöring av fönster! Här kommer Marlénes enkla recept på en egen fönsterspray med diskmedel och ättika. Du kan också använda Grumme Fönsterspray eller städservetter för glas och fönster.

Du behöver:

 • ½ – 1 tsk Grumme diskmedel
 • 5 dl vatten
 • ½ dl ättiksprit
 • Sprayflaska
 • Fönsterskrapa med gummiblad
 • Trasa som inte luddar

Gör så här:

 1. Blanda diskmedel, vatten och ättiksprit i sprayflaskan
 2. Spraya glaset
 3. Dra av allt vatten med fönsterskrapan
 4. Dra uppifrån och ner, utan att stanna på vägen för att undvika ränder. Gå över rutan flera gånger med fönsterskrapan och torka bort eventuellt kvarvarande vatten med en torr, luddfri trasa. Grumme Allduk är torkdukar som inte luddar, vilket gör att de passar perfekt till rengöring av fönster.
 5. Klart – let the sunshine in!

Gör rent köksfläkten

Många tänker inte på att det samlas mycket fett och damm i köksfläkten vilket gör att den kan antända om den inte rengörs regelbundet. Så vad du än gör, gör rent din köksfläkt, det är en enkel och billig försäkring! Gör din egen rengöringsspray med Grumme diskmedel för effektiv rengöring.

Rengör altanen, balkongen och utemöbler

En annan klassisk aktivitet som brukar ingå i vårstädningen är att man rengör trallen, altanen och sina utemöbler. Här kommer såpa väl till hands.

Du behöver:

 • Grumme Såpa (grön, gul eller citronsåpan)
 • Vatten
 • Skurborste
 • Blanda 1 dl såpa med 10 liter vatten. Börja skura. Klart!

Utemöblerna ska givetvis också få sig en omgång.

Du behöver:

 • Några droppar Grumme Såpa (grön, gul eller citronsåpan)
 • 5 dl vatten
 • ½ dl ättikssprit
 • Sprayflaska
 • Tvättsvamp

Blanda ingredienser i din sprayflaska och du är redo att börja skrubba dina utemöbler med en tvättsvamp!

Hoppas att du blev inspirerad till sätta igång med att vårstäda. Här kan du ladda ner alla tips från Marléne.

Andra produkter från Grumme