Gör rent med miljömärkta produkter

Rengör grillgaller enkelt med såpa

Vår och sommar i Sverige brukar betyda en sak – grill! När grillen används flitigt så blir det också viktigt att hålla den rent. För inget kan förstöra en grillfest snabbare än ett smutsigt grillgaller. Ett effektivt sätt att rengöra grillgaller stavas såpa! Läs vidare och upptäck hur du kan rengöra grillgaller snabbt och effektivt med såpa.

Såpa är ett otroligt allrengöringsmedel som kan användas för att rengöra det mesta, och där ingår såklart grillgaller! Såpa löser upp fett och smuts vilket gör den till ett utmärkt val för rengöring av ditt grillgaller.

 • Grumme såpa
 • Varmt vatten
 • En skurborste eller grillborste
 • En hink
 • Gummihandskar (valfritt)
 1. Förbered ditt grillgaller: Ta bort grillgallret från grillen och ta bort eventuella matrester. Om möjligt, gör detta direkt efter att du grillat när gallret fortfarande är varmt (men inte för hett för att hantera).
 2. Blanda en såplösning: Fyll en hink med varmt vatten och tillsätt en generös mängd flytande såpa. Rör om.
 3. Blötlägg grillgallret: Placera grillgallret en hink så att det är helt täckt av såplösningen. Låt gallret ligga i blöt i minst 30 minuter. Om det är riktigt smutsigt kan du låta det ligga över natten.
 4. Skrubba rent gallret: Använd en svamp, diskborste eller grillborste för att skrubba bort den upplösta smutsen och fett från gallret. Var noga med att komma åt alla hörn och kanter.
 5. Skölj rent och torka av: Skölj grillgallret noggrant med rent vatten för att få bort all såpa och smuts. Se till att inga såparester finns kvar som kan påverka smaken på din mat vid nästa grillning. Torka därefter av grillgallret med en ren trasa. Låt det lufttorka helt innan du sätter tillbaka det på grillen.

Det finns mycket du kan göra för att hålla grillgaller rent längre. Här kommer några enkla tips:

 1. Borsta av ditt grillgaller efter varje användning, och gör det medan det fortfarande är varmt. Detta gör att smuts och fett inte hinner fastna lika hårt.
 2. Gör en mer noggrann rengöring med såpa minst en gång i månaden under grillsäsongen för att hålla ditt galler i toppskick.
 3. Olja in grillgallret lätt innan du börjar grilla för att förhindra att maten fastnar.

Här kan du hitta fler tips med såpa, och andra tips och råd kring städning.

Grumme såpa finns i 3 varianter: Grönsåpa, Gulsåpa och Citronsåpa.

Andra produkter från Grumme