Gör rent med miljömärkta produkter

Såpa trallen med Grumme Såpa

Har du en altan, trädäck eller trall på balkongen? Om du har en altan eller trätrall så är det troligtvis en plats där du spenderar mycket tid, speciellt under sommaren. För att träytor som altan eller trall ska hålla länge kan det vara bra att rengöra dem med jämna mellanrum – och det är där såpa kommer in! Vi tipsar om hur du enkelt kan såpa trallen med Grumme såpa.

Varför såpa trallen?

Träytor som altan, trädäck och trall får utstå både väder och vind under året. Såpa in trallen gör du för att rengöra och impregnera. Genom att såpa in trallen skyddar du den mot ingrodd smuts och eventuell algbildning. Såpa hjälper också till att få fram den naturligt fina färgen som finns i träet. Att tvätta altanen med såpa är alltså både skonsamt mot träet och effektivt i att göra rent.

Rengör och behandla altan och trall med såpa

Nu vet du varför det kan vara bra att såpskura trallen. Så hur går det till i praktiken? Hur såpar man trallen?

  • Börja med att frigöra yta på altanen eller trallen. Plocka undan utemöbler, leksaker etc.
  • Sopa därefter trallen så att den är fri från smuts. Är altanen/trallen väldigt smutsig kan du skrubba med vatten en omgång innan du börjar såpskura.
  • Blanda 1 dl Grumme såpa med 10 liter vatten i en hink.
  • Skrubba sedan trallen eller altanen med en grov skurborste. Se till att du skrubbar såpablandningen på hela ytan.
  • Låt det torka in, skölj inte av altanen.

Hur ofta ska man såpskura trallen?

Hur ofta man bör såpskura sin altan eller trall är givetvis en smaksak. Vi på Grumme rekommenderar att du gör det 1-2 gånger per år. Våren brukar vara ett perfekt tillfälle att såpa trallen så att man kan njuta av resultatet hela sommaren.

Vilken såpa ska man använda?

Du kan använda Grumme gulsåpa, grönsåpa och citronsåpa när du ska såpa in trallen eller altanen. Förr i tiden var det en större skillnad mellan grönsåpa och gulsåpa. I södra Sverige använde man förr hampa vid tillverkning av såpa, som gjorde såpan grön. I norra Sverige användes animaliska fetter vilket gjorde såpan gul. Idag är det ingen skillnad mellan gulsåpa och grönsåpa förutom färgen. All Grumme såpa tillverkas av tallolja som ger såpan en naturlig gul färg. I grönsåpa har vi tillsatt ett grönt färgämne.

Såpa eller olja till trallen?

En vanlig fråga är om det är bäst att behandla en trätrall eller altan med olja eller såpa. Om man ska använda såpa eller olja till sin altan är också en smakfråga. Såpa och olja har egentligen olika uppgifter när det kommer till att rengöra trallen eller altanen. Såpa gör rent och man kan stryka på olja för att få en annan färg eller finish på träet. Olja ger en mer glansig yta och träet blir ofta mörkare om du oljar in den.

En såpskurad trall däremot blir len, mjuk och har en matt finish. Dessutom behåller en såpad träyta sitt naturliga åldrade utseende och får ofta en gråaktig färg. En såpad trall drar inte åt sig lika mycket pollen och föroreningar som en oljad trall gör.

Så, vill du ha en matt och len yta är det såpa du ska använda. Vill du i stället ha en blank yta så kan du även olja in trallen eller altanen. Och även om du väljer att olja in träytan så är det alltid bra att göra rent den med såpa innan!

Grumme har Grönsåpa, Gulsåpa och Citronsåpa i vårt sortiment.

Andra produkter från Grumme